Blogger
Facebook
Flickr
Google+
Youtube
Pinterest

 

  • prevenciós program már 4 évesen
  • egyéni szájhigiéniás program
  • rendszeres ellenőrzés
tovabbgomb
  • szájhigiéniával kapcsolatban
  • fogfehérítéssel kapcsolatban
  • implantológiával kapcsolatban
tovabbgomb

Fogcsikorgatás

FogcsikorgatásSokszor mi magunk észre sem vesszük, csak aki hallja az éjszakai fogcsikorgatásunkat, esetleg észleljük a tüneteket amit az egész éjszakai csikorgatás okoz.A kiváltó ok legtöbbször a stressz.
Célszerű a kiváltó ok megszűntetésén dolgozni, de amíg ez folyamatban van, addig is van segítségünk!Fogorvosunk lenyomatvétel után készíttet egy személyre szabott sínt, amelyet lefekvés előtt kell felhelyezni a fogakra.Ez a sín tompítani tudja a fogakra ható túlzott nyomást, súrlódást. 
Reggel levesszük a fogainkról, megmossuk és a tároló dobozában tartjuk a következő használatig.Eleinte szokatlan és furcsa lehet, de legtöbb esetben ez az érzés pár nap alatt elmúlik.Amennyiben ilyen probléma áll fent Önnél vagy hozzátartozóinál, ismerőseinél legjobb, ha felkeres minket a 06302105777 – es telefonszámon, és segítünk!


Hogyan jött divatba a fogfehérítés?

A fogak fehérítése az Egyesült Államokból indult hódító útjára és vált a fogápolási rutin részévé. Európában, Németországgal egy időben hazánk volt az az ország, ahol elsőként mutatták be a ZOOM technológiával végzett fogfehérítést. A ZOOM Mekkája természetesen Hollywood, ahol mindennaposak ezek a beavatkozások. Nem számít képernyőképesnek, sőt, manapság már szalonképesnek sem az, akinek nem megfelelően ápolt és fehér a fogsora.
Felismertük azt a fontos tényt is, hogy a fehérített fogsor nem csupán esztétikai kérdés, hanem a fogbetegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Kérjen időpontot asszisztensünktől!


A fejlődő magzat a terhesség ideje alatt kálciumot szív el az anya fogaiból?

Ez így ebben a formában nem igaz,  az viszont igaz, hogy a kisbaba fejlődése során kálciumot - a fogak jelentős részét képező anyag - is elvon az anyuka szervezetétől. A baba számára elengedhetetlen fontosságú kalcium egy részét az anya szervezete a fokozott bevitelből, annakhiányában pedig a csontállományban fellelhető tartalékokból pótolja, nem a fogakból. Ennek ellenére a kismamák életében a szájhigiénia különleges gondoskodást kíván.

A fejlődő magzat a terhesség alatt egy kifejlődött fogból (az anya fogaiból) csak az étkezés után kialakuló savas környezet hatására képes a kálcium kioldódni.


Mi okozhat fogászati allergiát?

A fogászati allergiás reakciók okozói általában a fémek.

A fém ötvözetek alkotóelemei azért válthatnak ki allergiás reakciót, mert a szájban oldódva az ötvözetből kiváló fémionok a véráramon keresztül a szervezetbe jutnak.

Az allergiás reakciók főbb tünetei:
• szájszárazság
• a nyelven bizsergő érzés
• szájnyálkahártya-fekélyek
• égésszerű érzet a szájban
• ínygyulladás, ínyvérzés
• a szájkörnyéki bőr gyulladása
• ekcéma
• savanyú vagy fémes íz érzés
• bőrkiütések
• hajhullás
• állandó fáradtságérzet, állandó hőemelkedés
• ízületi gyulladás
• viszketés
A fogászatban használatos anyagok közül az amalgámtömések, fém alkotórésszel rendelkező fogpótlások tartalmazhatják az allergéneket.

Fontos tudni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ezeket a tüneteket az allergia váltja ki, de nem lehet kizárni. Fogorvosunk teendője, hogy egy szakszerű átvizsgálást követően az általa tapasztalt tünetek alapján ha szükséges allergológiai vizsgálatot kér a bőrgyógyásztól.


A bölcsességfogakat nem kell eltávolítani, mert majd kinőnek, és így alkalmasak lesznek fogpótlás viselésére?

Ez a legritkább esetben van így. A bölcsességfogak az esetek nagy részében atípusos alakúak, atípusos pozícióban vannak és számos kórfolyamat okozói lehetnek. , általában fogmosás során nem hozzáférhetőek és így rontják a szájhigiénét. A bölcsességfogai állapotáról és helyzetéről tájékozódjon részletesen.

A bölcsességfogak ha elő is bújnak, ez általában csak részben történik meg, nem igazán van hely számukra a szájüregben


Ha valahol vérzik az íny, akkor ott nem szabad megmosni?

Éppen ellenkezőleg, az íny azért vérzik, mert gyulladt, így mennél inkább nem mossuk meg, a gyulladás annál erősebbé válik. Ha az íny valahol rendszeresen vérzik, akkor annak más oka is lehet, így ilyenkor mindenképpen javasolt felkeresni a fogorvost.

Ha valahol vérzik az íny, akkor ott nem szabad megmosni?


A rossz fogak valóban örökletesek?

Ez a kijelentés ebben a formában nem teljesen igaz!
Mindenki a saját fogainak egészségéért felelős. Örökletes legfeljebb a fogszuvasodás elleni védekezőképességünk lehet. Fogaink egészsége leginkább attól függ, hogy mennyire vagyunk öröklött fogazati tulajdonságaink "segítségére": még a legkedvezőbb örökletes tulajdonságok esetén is romolnak a fogak, ha nem ápoljuk őket, és nem járunk rendszeresen a féléves fogorvosi kontrollra.

Sűrűn felmerül a kérdés hogy a rossz fogak valóban örökletesek-e. Erre a tévhitre keressük a választ.